Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кредиторите на „Чертасиг“ попадат в обхвата на румънския закон

Предявяването и събирането на вземанията срещу застрахователното дружество може да се осъществи само в откритото производството по несъстоятелност

Кредиторите на „Чертасиг“ попадат в обхвата на румънския закон

Снимка: БГНЕС

Kредиторите на „Чертасиг - Застрахователно и презастрахователно дружество“ АД, чийто лиценз бе отнет на 20 февруари 2020 г. от Органа за застрахователен надзор на Румъния, попадат в обхвата на румънския Закон 213/2015 за Гаранционния фонд за застрахованите. Това става ясно от съобщение на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) на България. Въпросният закон защитава кредиторите на застрахователя от последиците на неговата неплатежоспособност.

Компанията извършваше дейност на територията на България чрез клона си "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД" КЧТ. Основната дейност на клона е по застраховки "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имущество", "Обща гражданска отговорност" и "Гаранции". Клонът в България не сключва застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Каско" за моторни превозни средства у нас.

До отнемането на лиценза на застрахователя се стигна, след като компанията не успя да възстанови равнището на допустими собствени средства, покриващи минималното капиталово изискване в рамките на срока, предвиден от закона, а румънският надзорен орган установи състоянието на неплатежоспособност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество".

От КФН обясняват още, че всяко лице, което има застрахователно вземане срещу „Чертасиг - Застрахователно и презастрахователно дружество“ АД, може да подаде мотивирано искане до Гаранционния фонд на Румъния, считано от датата на отнемане на лиценза, но не по-късно от 90 дни от влизане в сила на решението за откриване на производството по несъстоятелност (15.04.2021), а в случай, че това право е възникнало след откриването на производството по несъстоятелност - в 90-дневен срок от неговото възникване.

Друга важна подробност е, че съгласно румънското законодателство всички съдебни и извънсъдебни производства, образувани по индивидуални искове на негови кредитори, както и производства за събиране на вземания срещу него, се прекратяват, считано от 14 януари 2021 г. Тогава влезе в сила решението за откриване на производство по несъстоятелност. Така на практика предявяването и събирането на вземанията срещу “Чертасиг - Застрахователно и презастрахователно дружество“ АД може да се осъществи само в откритото производството по несъстоятелност. 

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви